Eerste editie Filmfestival Harlingen

In de week van Blue Monday, volgens kenners de meest deprimerende dag van het jaar, spoelt in Harlingen een nieuw filmfestival aan. Van 19 tot en met 21 januari worden op verschillende locaties in de zeehavenstad speelfilms en documentaires vertoond, met als centraal thema ‘De Zee’ in al haar facetten. Rondom het festival worden vrolijkstemmende en verlichtende vormen van beeldende kunst geprogrammeerd.

Filmliefhebbers kunnen terecht op verrassende locaties in Harlingen. Centrale locatie is de geheel tot film- en theaterzaal verbouwde Midlumerlaankerk, die tijdens het filmweekend voor het eerst haar deuren opent. Daarnaast worden films vertoond in zeilschepen, museum het Hannemahuis en in de loge ‘Deugd en IJver’, het oudste stenen gebouw van Harlingen.

De openingsavond is voor de film- en muziekvoorstelling Arctic Mirage. Een curieuze ontdekkingsreis met een zeilboot richting de Noordpool, op zoek naar het geluid van de walvis. De hoofdrolspelers spelen deze avond de muziek live bij de film. Een ijzig mooie en tijdloze voorstelling, die pas voor de tweede keer in Nederland live te bewonderen is.

Naast een breed spectrum aan speelfilms uit de afgelopen decennia, programmeert het festival ook verschillende documentaires die een directe link met Harlingen en de zee hebben. Zo gaat de film Vancouver Island in première op het grote doek. Een filmisch verslag (met inleiding) van een veertig dagen durende kayaktocht van de Harlinger Albert-Jan Zijlstra rond Vancouver Island. Daarnaast staan documentaires over o.a. Sterke Yerke, De Witte Swaen en de KNRM op het programma.

Het festival wordt omlijst met de première van Winterljocht. Het artistieke duo Kroft & Smids projecteert op verrassende plaatsen in Harlingen gedichten, citaten en betoverende beelden. Het filmprogramma en de nautische historie van Harlingen dienen daarbij als inspiratiebron. Winterljocht start al op Blue Monday 15 januari en is tot en met het filmweekend te bewonderen. In het Entrepotgebouw op de Nieuwe Willemshaven is tijdens het weekend de video-installatie Dark Waves van Johannes Bosgra te bewonderen, ondersteund door muziek van Philip Glass. En in en rond het centrum van Harlingen is een kijkdozenroute samengesteld, met daarin werk van verschillende kunstenaars en creatieve inwoners uit Harlingen en omgeving. Fotograaf Arjen/darkaphotography presenteert werk van golven, mensen, surf, water en vogels in het theater aan de Midlumerlaan.

Meer informatie over het filmweekend en de beeldende omlijsting is te vinden op filmfestivalharlingen.nl. Daar kunnen ook tickets en passe-partouts worden gekocht.