Oproep aan alle creatieve inwoners van Harlingen

In de week van 15-21 januari 2024 vindt het Filmfestival Harlingen, met als hoofdthema “de Zee” en subthema’s: kwetsbaarheid, avontuur en zeehelden plaats.

Voorafgaand aan en tijdens Filmfestival Harlingen toveren Kroft&Smids gebouwen, gevels en kades om tot filmdoek en brengen zij zo de woorden en beelden die anders binnen de muren van de filmhuizen blijven naar buiten, zichtbaar voor iedereen. Daarnaast worden rondom het festival vrolijkstemmende en verlichtende vormen van beeldende kunst geprogrammeerd.

Kijkdozenroute
Zo ook een Kijkdozenroute! Kijkdozen hebben iets magisch. Het zijn in karton verstopte (fantasie)wereldjes waarin je op ontdekkingsreis kan gaan. Ze zijn superleuk om te maken. De maker van een kijkdoos kan naar hartelust zijn verhalen en fantasieën kwijt. Het idee is om de Kijkdozenroute langs etalages en horeca tussen de verschillende locaties waar speelfilms en documentaires worden vertoond uit te zetten. Bezoekers kunnen op weg naar een locatie of gewoon tijdens een wandeling een kijkje nemen.

Filmfestivalthema ‘de ZEE’
Om de Kijkdozenroute voor elkaar te krijgen worden creatieve inwoners en kunstenaars (van alle leeftijden) uit Harlingen en omgeving uitgenodigd om deel te nemen en een kijkdoos gewijd aan het filmfestival thema ‘de ZEE’ te maken. Het formaat van de kijkdoos is een gewone schoenen/laarzendoos, verkrijgbaar bij Kamsma Schoenen aan de Kleine Bredeplaats of een sigarendoos (zie foto). Een kijkdoos op een andere manier maken mag natuurlijk ook, houdt daarbij met het formaat rekening dat het geschikt is om in een etalage te kunnen plaatsen. Bij de kijkdoos zit aan de voorkant in het midden een kijkgat met een doorsnee van ongeveer 5cm. Aan de bovenzijde kunnen uitsparingen worden gemaakt waar licht doorheen valt of waardoor kleine lampjes (denk aan kerstverlichting op batterijen) opgehangen kunnen worden. Licht zet sfeer, ook in jouw kijkdoos.

In week twee van januari gaan de organisatoren de kijkdozen in de etalages plaatsen, ongeveer op ooghoogte. De kijkdozen zouden dus zo gemaakt moeten worden dat je door het raam heen kunt kijken. De maker kan een visitekaartje | verhaaltje over hun werk aan de kijkdoos hangen. Het is de bedoeling de kijkdozenroute ongeveer 4 weken lang te laten draaien. Daarna kunnen de kijkdozen weer door de makers opgehaald worden.

Doe je mee? Iedereen kan meedoen, van jong tot oud!
Voor de Kijkdozenroute roepen we alle creatieve inwoners en kunstenaars uit Harlingen en omgeving op om een kijkdoos te maken om hierin te participeren. Het zou mooi zijn als er in ieder geval 10 tot 15 kijkdozenmakers mee willen doen!

Opgeven
Kijkdozenmakers kunnen zich opgeven bij Karen van BENG Evenementen via info@bengevenementen.nl

  • Inleveren van de kijkdoos kan tot 12 januari 2024.